Heem

Over ons, wie zijn wij?

De stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder is een initiatief van Léon Schoenmakers.

Een man met een warm hart voor Wolder die zich nauw verbonden voelt met dit voormalige dorp. De stichting is officieel opgericht in 2003. We tellen zo’n vijftien “vrienden van de stichting” en geven via een aantal werkgroepen (zie elders op deze site) vorm aan onze activiteiten.

Wat willen wij?

Wij willen aandacht voor het verleden en het eigene van Wolder. Dat verleden willen we beter kennen. Onze kennis en onze onderzoeksresultaten willen we door middel van publicaties en foto- en filmreportages vastleggen en beschikbaar stellen voor geïnteresseerden. Daarnaast willen wij zorg dragen voor behoud van wat ten onrechte dreigt te verdwijnen.

Wat kunt u doen?

Voelt u zich aangetrokken tot (een van) de activiteiten van onze stichting? Wij nodigen u uit om vriend van de stichting te worden. Ook als donateur bent u van harte welkom. U kunt zich aanmelden of informatie opvragen door middel van een bericht (e-mail) aan onderstaand adres.

Het huidige bestuur

Jos Gielen: voorzitter

Hub Schouteten: secretaris en penningmeester

Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder
p/a Redemptielaan 87
6213 JD  MAASTRICHT-WOLDER
Telefoon: 043 - 3471715
e-mail: heemkundewolder@gmail.com

Christina de Jong overleden

Christina

Op 30 oktober 2015 is Christina de Jong overleden. Zij was vanaf het eerste uur betrokken bij onze stichting. Acht jaar als bestuurslid. Bij veel van onze activiteiten was zij de drijvende kracht.

Zoals:

• het realiseren van de plaquette voor een in Wolder neergestorte Amerikaanse piloot en het schrijven van een boekje over zijn leven;
  • daarnaast een plaquette voor Wolderse oorlogsslachtoffers. Eveneens een boekje over hun leven;
  • het opzetten en bijhouden van ons archief;
  • het verzorgen van een reeks fotokaarten “Groeten uit Wolder”;
  • het organiseren van een schouw om aandacht te trekken voor de kwestie hoeve Castermans;
  • het schrijven van een hecht doortimmerd rapport om de monumentenstatus voor de bedreigde hoeve aan te vragen;
  • het (mee) schrijven van een portret van mevrouw Gilissen, die in Wolder woonde (zie link).

Wij zijn Christina veel dank verschuldigd, en zullen haar zeer missen.